Medische Encyclopedie – Zandvoortse Apotheek – Zandvoort

Zandvoortse Apotheek

Raadhuisplein 8 2042LR Zandvoort Tel:023-5713185 Fax:023-5712117

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Borstzwelling bij mannen

Inhoud

Borstzwelling bij mannen

Wat is borstzwelling bij mannen?

Bij mannen kan soms wat borstklierweefsel groeien. Het kan aan één kant maar ook aan beide kanten. Het gaat meestal om een platte ronde zwelling in 1 borst of in beide borsten. De schijfvormige zwelling zit achter de tepel en voelt elastisch aan. De zwelling kan gevoelig zijn of pijn doen.

Bij pasgeborenen, pubers en mannen ouder dan 50 jaar is dit meestal een natuurlijk verschijnsel. 

De medische naam is gynaecomastie.  

De oorzaak van borstzwelling bij een man is lichte verstoring van de balans tussen vrouwelijke hormonen (oestrogenen) en mannelijke hormonen (androgenen). De oestrogenen overheersen, met als gevolg groei van borstklierweefsel.

Bij baby’s, in de puberteit en op oudere leeftijd is dit iets natuurlijks:

 • Pasgeboren baby’s: Een baby krijgt in de baarmoeder oestrogeen van de moeder. Dit hormoon kan borstzwelling veroorzaken. De zwelling verdwijnt meestal voor het kind 1 jaar oud is.
 • In de puberteit: De hormonale balans is tijdelijk anders. Ook hier overheerst oestrogeen even. Borstklierweefsel kan ook extra gevoelig zijn voor oestrogenen. Dan kan het klierweefsel groeien zonder dat oestrogeen overheerst.
 • Mannen ouder dan 50 jaar: Bij hen worden steeds minder androgenen gemaakt, en juist meer oestrogenen.

Andere mogelijke oorzaken van borstzwelling bij mannen zijn:

 • medicijnen, zoals antidepressiva, maagmedicijnen, hartmedicijnen en hormonen tegen kanker
 • voedingssupplementen: hierin zitten soms een soort oestrogenen of anabole steroïden
 • anabole steroïden
 • drugs: cannabis en amfetamine
 • een ziekte, zoals overgewicht, een leverziekte, nierziekte, te snelle schildklier of een tumor.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Tamoxifen
Tamoxifen wordt soms gebruikt bij borstzwelling bij mannen. Het gaat de werking van vrouwelijke geslachtshormonen tegen. Het wordt soms ook toegepast om borstzwelling te voorkomen.

Terug naar overzicht