Medische Encyclopedie – Zandvoortse Apotheek – Zandvoort

Zandvoortse Apotheek

Raadhuisplein 8 2042LR Zandvoort Tel:023-5713185 Fax:023-5712117

Medische Encyclopedie

Inhoud

Boulimia nervosa

Wat is boulimia nervosa?

Boulimia (voluit boulimia nervosa) is een ernstige ziekte. Als je boulimia hebt dan heb je regelmatig heftige eetbuien: je kunt dan niet stoppen met eten. Je raakt de controle kwijt. Na een eetbui wil je ervoor zorgen dat je niet aankomt. Je geeft bijvoorbeeld over, gebruikt laxeermiddelen of gaat heel veel sporten of bewegen. 

Mensen met boulimia voelen zich vaak dik, zwaar of lelijk, terwijl de meesten van hen een normaal gewicht voor hun lengte en leeftijd hebben. 

Boulimia nervosa komt het meest voor bij jonge vrouwen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Mensen met boulimia vragen vaak pas laat om hulp. Dat komt vaak doordat ze zich schamen of vinden dat ze het zelf moeten oplossen. Maar: hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter de kans dat je herstelt.

Denk je dat je boulimia hebt? Maak dan een afspraak met de huisarts. Bespreek de volgende dingen met je huisarts:

 • Hoe vaak en hoeveel je eet.
 • Of je eetbuien hebt en daarna wel of niet overgeeft.
 • Hoe je over je lichaam denkt.
 • Of je bent aangekomen of afgevallen.
 • Of je lichamelijke klachten hebt.
 • Hoe je over jezelf denkt.
 • Hoe je je voelt (ben je bijvoorbeeld moe of somber?).
 • Of en welke medicijnen je gebruikt (ook laxeermiddelen).
 • Of en hoeveel drugs of alcohol je gebruikt.
 • Wanneer en hoeveel je sport of beweegt.

Probeer er ook over te praten met mensen die je goed kent, zoals familie of vrienden, of iemand van je school of werk. Besef dat je er niet alleen voor staat en dat mensen je willen steunen.

Realiseer je ook dat je niet de enige bent. Problemen met eten komen veel voor. Het kan heel erg opluchten om te praten met andere mensen die boulimia hebben gehad. Zij snappen namelijk wat je doormaakt en wat je voelt.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Fluoxetine
Fluoxetine regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een natuurlijk voorkomende stof die een rol speelt bij emoties en stemmingen. Fluoxetine kan de behandeling van boulimia met psychotherapie ondersteunen. Het aantal eetaanvallen en ook de neiging om te willen overgeven, kunnen afnemen.

Of dit effect blijvend is, is niet bekend. Als er niets is veranderd door bijvoorbeeld psychotherapie, keren bij stoppen fluoxetine de eetaanvallen meestal terug.

Topiramaat
De werking van topiramaat bij boulimia is niet goed bekend. De arts kan topiramaat voorschrijven, wanneer fluoxetine onvoldoende werkt.

Terug naar overzicht