Medische Encyclopedie – Zandvoortse Apotheek – Zandvoort

Zandvoortse Apotheek

Raadhuisplein 8 2042LR Zandvoort Tel:023-5713185 Fax:023-5712117

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Koorts bij kinderen

Inhoud

Koorts bij kinderen

Wat is koorts bij kinderen?

Koorts komt veel voor bij kinderen, vooral bij kinderen onder de 5 jaar.
Uw kind heeft koorts als de lichaamstemperatuur 38 graden is of hoger dan 38 graden.

Hoe meten?
Meet de temperatuur via de anus (poepgaatje). Dit is het meest betrouwbaar.
Een oorthermometer is minder betrouwbaar en niet bruikbaar bij kinderen jonger dan 3 maanden.
Eenmaal per dag de temperatuur meten is voldoende bij een kind dat niet ernstig ziek is. Meten hoeft niet (meer) als uw kind zich niet ziek voelt. 

Hoe hoog?
De lichaamstemperatuur gaat tegen de avond altijd iets omhoog, ook bij kinderen met koorts.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
De hoogte van de koorts zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Blijf op andere verschijnselen letten om in te schatten of uw kind erg ziek is. U hoeft dus niet telkens te meten.

Hoe lang?
De koorts kan enkele dagen duren. Hoe lang de koorts duurt zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Zodra het lichaam de infectie overwonnen heeft, daalt de temperatuur weer.

Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. Waarschijnlijk helpt koorts de infectie te bestrijden. Bij een hogere temperatuur maakt het lichaam meer afweerstoffen tegen virussen en bacteriën.  

Koorts wordt meestal door een onschuldige virusinfectie veroorzaakt. Zoals bij een verkoudheid met wat keelpijn en hoesten.

Koorts kan ook door een infectie met bacteriën worden veroorzaakt.

Soms kan koorts ook een teken zijn van een ernstige infectie. Bijvoorbeeld een longontsteking of hersenvliesontsteking. Maar dat komt veel minder vaak voor. 

Koorts kan ook ontstaan na een prik (inenting) op het consultatiebureau. Het lichaam reageert daarop door afweerstoffen aan te maken (net als bij een infectie). Als uw kind daarna met de echte bacterie of virus in aanraking komt, is het daarop voorbereid en wordt het niet meer ziek. En dat is juist de bedoeling van de prik.
De meeste prikken kunnen de eerste 2 dagen koorts geven. De BMR-prik geeft soms na 5 tot 12 dagen koorts.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Koorts op zich is geen reden voor bezorgdheid. Blijf wel altijd op andere klachten bij uw kind letten.

 • Geef uw kind extra te drinken. Of een waterijsje. Door de koorts en het zweten kan uw kind veel vocht verliezen.
  Eten is minder belangrijk. Dwing uw kind niet om te eten. 
 • Zorg dat uw kind genoeg rust krijgt. Het hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten.
 • Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een lakentje vaak voldoende. Als uw kind het koud heeft of rilt, kunt u het tijdelijk extra toedekken.
  De huid met koud water afsponzen of een koude natte doek op de huid leggen om af te koelen (kompres) raden artsen niet aan.
 • Zorg dat er een ouder (of andere volwassene) thuis is die regelmatig kijkt hoe het met uw kind gaat.
 • Speelt, lacht, kijkt en reageert uw kind zoals u van uw kind gewend bent? Ademt het rustig en regelmatig? Heeft het een gezonde kleur? Drinkt en plast uw kind zoals het altijd doet? Dan is uw kind waarschijnlijk niet erg ziek.
 • Soms kan een kind met koorts in korte tijd toch zieker worden. Dan is het belangrijk dat iemand dat opmerkt. Blijf daarom ook letten op andere klachten bij uw kind. Zo merkt u snel of uw kind toch zieker wordt. Bel direct uw huisarts bij 1 of meer van deze klachten:    
  • Uw kind wordt suf.
  • Uw kind ademt snel of piepend.
  • Uw kind krijgt blauwe lippen of een bleek-grauw gezicht.
  • Uw kind krijgt rode vlekjes die niet weggaan als u op de vlekjes drukt.
  • Uw kind drinkt of plast te weinig.
  • Uw kind huilt en is niet te troosten.
  • Uw kind doet anders dan normaal.
  • Het gaat steeds slechter met uw kind.
 • Dit boekje kan helpen om de adviezen te vinden die passen bij uw kind. U kunt het boekje zelf bekijken of met uw huisarts. 

Koortsstuip
Soms kunnen kinderen tussen de 6 maanden en 6 jaar bij koorts een koortsstuip krijgen. Uw kind verstijft en gaat ineens schokken en trekken met armen en benen. Het is begrijpelijk dat u hiervan schrikt, maar blijf kalm. Een koortsstuip kan zelden kwaad. Dit is wat u moet doen:

 • Maak met een vinger de mond van uw kind leeg.
 • Leg uw kind op de zij.
 • Zorg dat uw kind niet kan vallen of zich kan stoten of bezeren.
 • Bel dan direct de huisarts.

Alleen koorts zonder andere verschijnselen?

Heeft uw kind alleen koorts zonder andere klachten, bijvoorbeeld hoesten, snotterigheid, oorpijn of diarree? 
Dan kan het een blaasontsteking zijn. Bel dan de huisarts.
Soms zal de huisarts vragen om de plas van uw kind op te vangen en naar de praktijk te brengen. Bij jonge kinderen kan dat lastig zijn. Lees verder hoe u de urine in een schoon potje kunt opvangen. Als dat niet lukt kunt u bij de apotheek afplakzakjes kopen om de urine op te vangen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Paracetamol
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Paracetamol is bij koorts het veiligste middel om te gebruiken.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd. Deze middelen werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn ibuprofen en naproxen.

Terug naar overzicht