Medische Encyclopedie – Zandvoortse Apotheek – Zandvoort

Zandvoortse Apotheek

Raadhuisplein 8 2042LR Zandvoort Tel:023-5713185 Fax:023-5712117

Medische Encyclopedie

Inhoud

Krentenbaard

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard (impetigo) is een besmettelijke ontsteking van de huid.

De ontsteking zit meestal rond de neus of mond, maar kan op het hele lichaam voorkomen.

Krentenbaard komt het meest voor bij kinderen onder de 12 jaar, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. 

Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Het gaat meestal om de stafylokok.

Kinderen en volwassenen kunnen deze bacterie bij zich dragen (bijvoorbeeld in hun neus). De meeste mensen zijn maar tijdelijk drager, sommigen zijn blijvend drager. De meeste mensen krijgen geen klachten als ze drager zijn.

De bacterie gaat meestal van de een naar de ander via handen of besmette voorwerpen. Bijvoorbeeld speelgoed.
Soms raakt iemand besmet als iemand anders hoest of niest.  

Krentenbaard is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd of genezen. Vaak krijgen anderen in het gezin of op school ook krentenbaard, omdat krentenbaard zo besmettelijk is.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

De volgende maatregelen kunnen helpen tegen verergering van krentenbaard en besmetting van anderen:

 • Raak de wondjes niet aan. Krab er dus ook niet aan.
 • Was uw handen regelmatig met gewone zeep. Droog ze erna goed af.
 • Houd de nagels schoon en kort.
 • Was uw lichaam één keer per dag met zeep. Droog het erna goed af. Gebruik elke dag een schone handdoek (die anderen niet gebruiken). 
 • Baden en een nat verband helpen niet om de huid sneller te laten genezen.
 • Zorg dat mensen in uw omgeving regelmatig de handen wassen.
 • Eventueel kunt u de dingen die u vaak aanraakt (deuren, trapleuning) één keer per dag schoonmaken met zeep.
 • Gebruik geen ontsmettingsmiddelen voor uw huid of voor het schoonmaken van voorwerpen. Deze middelen helpen niet beter dan zeep.

Het heeft weinig zin om thuis te blijven om besmetting van anderen te voorkomen. Veel andere mensen dragen de bacterie ook al bij zich zonder dat u het ziet.  

Werkt u in de voedingsindustrie, in de horeca of in de zorg, bijvoorbeeld in een keuken of in een ziekenhuis of verpleeghuis? Neem dan contact op met uw bedrijfsarts. De bedrijfsarts kan u vertellen of u extra maatregelen moet nemen om te voorkomen dat u bacteriën verspreidt.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Fusidinezuur op de huid
Fusidinezuur is een antibioticum dat verschillende soorten bacteriën doodt. Het belemmert bij de bacteriën de aanmaak van eiwitten. Zonder eiwitten kunnende bacteriën niet verder groeien en sterven af. De infectieverschijnselen zullen hierdoor afnemen.

Tetracycline op de huid
Tetracycline is een antibioticum dat verschillende soorten bacteriën doodt. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. De infectieverschijnselen zullen hierdoor afnemen.

Mupirocine op de huid
Mupirocine is een antibioticum dat bacteriën doodt, met name stafylokokken en streptokokken. Dit zijn bacteriën die vooral op huid en slijmvliezen voorkomen.

Mupirocine belemmert bij de bacteriën de aanmaak van eiwitten. Zonder eiwitten kunnen de bacteriën niet verder groeien en sterven ze af. De infectieverschijnselen zullen hierdoor afnemen.

Mupirocine wordt pas voorgeschreven wanneer andere antibiotica, zoals fusidinezuur of tetracycline niet voldoende hebben geholpen.

Penicilline-antibiotica om in te nemen
Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriënen en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft. Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers. Vanwege deze specifieke werking en de goede opname, worden deze middelen ingezet bij infecties van de huid.

Penicilline-antibiotica worden pas voorgeschreven wanneer de infectie te uitgebreid is en een behandeling met een crème of zalf met antibiotica onvoldoende werkt en als het kind ook koorts heeft door de infectie. Voorbeeld is flucloxacilline.

Terug naar overzicht