Medische Encyclopedie – Zandvoortse Apotheek – Zandvoort

Zandvoortse Apotheek

Raadhuisplein 8 2042LR Zandvoort Tel:023-5713185

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Maagzweer en darmzweer

Inhoud

Maagzweer en darmzweer

Wat is maagzweer en darmzweer?

Een maagzweer is een wondje in de wand van de maag. 

Meestal zit een maagzweer net na de uitgang van de maag, in het eerste stukje darm na de maag (de twaalfvingerige darm). Toch noemen we het een maagzweer. Soms zit de zweer echt in de maag zelf. 

Met een kijkonderzoek (gastroscopie) wordt gekeken of u een maagzweer heeft en waar die precies zit. 

Een maagzweer kan komen door de maagbacterie of door medicijnen.

Maagbacterie

Meestal is de maagbacterie (Helicobacter pylori) de oorzaak van een maagzweer. Deze bacterie zit vaak al in uw maag vanaf dat u een kind was. Bij de meeste mensen geeft de bacterie geen klachten.
Van 10 mensen die de maagbacterie hebben, krijgen er 2 een maagzweer.

Medicijnen

U kunt ook een maagzweer krijgen door medicijnen:

 • pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac (NSAID’s)
 • bloedplaatjes-remmers, zoals acetylsalicylzuur als antistollingsmiddel, carbasalaatcalcium als antistollingsmiddel
 • sommige medicijnen tegen botontkalking, zoals alendroninezuur (bisfosfonaten)
 • een medicijn bij te weinig kalium: kaliumchloride om in te nemen

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Spoed: Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u een maagzweer heeft én 1 of meer van deze klachten:

 • Uw poep is plakkerig en zwart (dus niet donkerbruin).
 • U geeft bloed over.
 • De pijn gaat niet meer weg.
 • De pijn is zo erg dat u het niet meer volhoudt.
 • U wordt suf en valt steeds bijna flauw.
 • U heeft heftige buikpijn die erger wordt als u beweegt.
 • De pijn wordt erger als u uw buik aanraakt of loslaat.
 • De pijn wordt erger als u hoest of lacht.
 • U heeft heftige buikpijn en koorts.

Bel uw huisarts op werkdagen of maak een afspraak als 1 of meer van deze dingen voor u klopt:

 • U slikt medicijnen tegen uw maagzweer, maar uw klachten gaan niet weg, worden anders of worden erger.
 • U krijgt bijwerkingen van de medicijnen die u slikt.
 • U krijgt opnieuw maagklachten na de behandeling van uw maagzweer.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Protonpompremmers 
Protonpompremmers remmen de aanmaak van maagzuur nog krachtiger dan bovengenoemde H2-blokkers. Door het verminderen van het maagzuur kan de maagzweer genezen.

Protonpompremmers worden ook wel langdurig gebruikt om een terugkeer van de zweer te voorkomen. Ook als er langdurig maagbeschadigende middelen moet worden gebruiken, kunnen gedurende lange tijd protonpompremmers worden voorgeschreven. Zo wordt voorkomen dat er zweren ontstaan. Voorbeelden zijn esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol.

H2-blokkers
H2-blokkers remmen de aanmaak van maagzuur. Door het verminderen van het maagzuur kan de maagzweer genezen. Langdurig gebruikt van H2-blokkers worden ook toegepast om een terugkeer van de zweer worden voorkomen. Bijvoorbeeld famotidine en cimetidine. 

Ook als er langdurig maagbeschadigende middelen moet worden gebruiken, kan gedurende lange tijd H2-blokkers worden voorgeschreven. Zo wordt voorkomen dat er opnieuw zweren ontstaan. Bijvoorbeeld cimetidine.

Antibacteriële middelen
Antibacteriële middelen remmen de groei van bacteriën en kunnen worden gebruikt wanneer de maagzweer wordt veroorzaakt door een Helicobacter-infectie. De antibacteriële middelen worden samen met een protonpompremmer gebruikt. Voorbeelden zijn amoxicilline, claritromycine en metronidazol.

Maagwandbeschermers
Maagwandbeschermers vormen een beschermende laag op het slijmvlies van maag en darmen. Voorbeelden zijn misoprostol en sucralfaat. Zij vormen samen met eiwitten in maag en darm een beschermende laag op beschadigingen in het maagslijmvlies. Hierdoor wordt de maag- of darmzweer beschermd tegen de inwerking van maagzuur. Misoprostol werkt bovendien maagzuurremmend.

Terug naar overzicht